Uwielbiasz od czasu do czasu coś przekąsić, ale zazwyczaj stawiasz na słone i kaloryczne rzeczy? Następnym razem gdy będziesz musiał zaspokoić swój głód w południe, przygotuj pożywną przekąskę wypełnioną orzechami. Jedzenie orzechów może obniżyć LDL lub zły cholesterol, poprawić stan zdrowia wyściółki tętnic i może zmniejszyć ryzyko wystąpienia zakrzepów krwi. Ponadto orzechy są dobrym źródłem białka, kwasów tłuszczowych omega-3, tłuszczów nienasyconych, błonnika i witaminy E. Niezależnie od tego, czy pragniesz migdałów, orzechów włoskich, pistacji, orzechów laskowych lub pekanów, te zdrowe przekąski zaspokoją każdy apetyt! Czytaj dalej, aby odkryć przepis zawierający orzechy włoskie wartości odżywcze.

Ciasteczka owsiano-orzechowe

Zadbaj o zdrowie i zaspokajaj swój głód dzięki ciasteczkom owsiano-orzechowym.
Składniki:

½ szklanki cukru pudru
⅓ szklanki pakowanego ciemnobrązowego cukru
¼ szklanki masła, zmiękczonego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 duże jajko
¾ szklanki uniwersalnej mąki
1 szklanka zwykłego owsa
¼ łyżeczki soli
⅔ szklanki złotych rodzynek
¼ szklanki posiekanych prażonych orzechów włoskich

Rozgrzej piekarnik do 180/200 stopni i umieść 5 pierwszych składników w dużej misce. Ubijaj mikserem ze średnią prędkością, aż będzie dobrze wymieszany. Dodaj mąkę, owies i sól do mieszanki jajecznej; dobrze ubij. Wmieszaj rodzynki i orzechy włoskie. Ułuż po łyżkach stołowych, w odległości kilku cm, na blasze do pieczenia pokrytej sprayem do gotowania. Piec w 200 stopniach przez 12 minut lub do lekkiego zrumienienia. Wyjmij z piekarnika; odstaw na 2 minuty. Usuń ciasteczka z blachy do pieczenia; podawaj na ciepło.